Loading...
Foto © nnattalli

Maak een onvergetelijke fietsvakantie in België en Nederland

Avatar Sven Nijs Sven Nijs
9 april 2024
Meer lezen

Je kan nu meerdaagse fietsvakanties plannen dankzij een nieuwe functie in onze routeplanner. Bovendien hebben we de belangrijkste langeafstandsfietsroutes van België en Nederland geïntegreerd op het fietsknooppuntennewerk op onze kaart.

Ons platform is voornamelijk gericht op het plannen van dagtrips langs fietsknooppunten. Toch zien we een groeiende trend waarbij fietsers kiezen voor meerdaagse fietsvakanties. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, hebben we een handige nieuwe tool toegevoegd aan onze fietsrouteplanner. Hiermee kun je elke route eenvoudig omzetten naar een meerdaagse fietsvakantie. Ontdek hoe je dit precies kunt doen in dit artikel.

Plan een fietsvakantie via langeafstandsfietsroutes

Met onze fietsrouteplanner kun je elke fietsroute eenvoudig omzetten in een fietsvakantie. Maar voordat we dit concept uitgebreid bespreken, willen we je graag laten weten dat we onlangs de belangrijkste langeafstandsfietsroutes in België en Nederland hebben geïntegreerd in onze planner. Kiezen voor een meerdaagse fietsvakantie wordt nu nog comfortabeler, omdat je gedurende lange tijd dezelfde bewegwijzering kunt volgen zonder constant te hoeven kijken naar het volgende knooppuntnummer. Om langeafstandsfietsroutes te tonen in onze planner ga je als volgt te werk:

Stap 1: ga naar onze planner

Surf naar onze fietsrouteplanner. Duw daarna op dit icoontje rechts op de planner:

Je ziet daarna een overzicht van alle langeafstandsfietsroutes die we op op dit moment in België en Nederland hebben opgenomen. In Vlaanderen kan je kiezen voor de Icoonfietsroutes, in Wallonië vind je de belangrijkste RAVeL-fietsroutes en in Nederland vind je de 4 gloednieuwe LF-routes. Samen vormen deze langeafstandsfietsroutes een aaneengesloten netwerk van meer dan 5.000 km aan bewegwijzerde fietsroutes doorheen België en Nederland.

Nadat je hebt gekozen welke langeafstandsfietsroutes je wilt tonen op de kaart kies je voor ‘Plan route’. Kies voor de optie ‘Gebruik volledige fietsnetwerk’ als je ook wilt afwijken van de langeafstandsroutes door knooppunten te gebruiken.

Stap 2: plan een fietsroute

Plan nu een fietsroute langs de geselecteerde langeafstandsfietsroutes die je over meerdere dagen wil fietsen. Voor alle duidelijkheid: je kan ook gewoon een route plannen langs fietsknooppunten, aan jou de keuze.

Plan een fietsroute door knooppunten te selecteren

Stap 3: bepaal je stopplaatsen

Nadat je je meerdaagse fietsroute hebt bepaald, kies je bovenaan de planner voor ‘Klaar’. In het menu dat daarna verschijnt, kan je kiezen voor de optie ‘Fietsvakantie’. Je kan nu je gekozen fietsroute opsplitsen in dagetappes.

Surprise Me

Wil je een onverwachte ervaring? Selecteer dan de ‘Surprise Me’ optie bovenaan in de planner. Vervolgens kun je aangeven hoeveel dagen je wilt besteden aan de route die je gekozen hebt en het type accommodatie waar je wenst te overnachten. Op basis hiervan zullen wij je fietsroute opdelen in dagelijkse etappes en aan het eind van elke etappe een verblijfplaats suggereren.

Zelf stopplaatsen bepalen

Hou je toch liever zelf de controle? Dan kun je zelf kiezen waar je na elke dag op je route pauzeert. Je hebt twee keuzes: selecteer een logies als stopplaats, of kies simpelweg een specifiek punt op je route als eindpunt van een dagetappe.

Optie 1: selecteer logies

Selecteer logies waar je wilt overnachten na elke dag. Je kan logies tonen op de kaart door rechts te kiezen voor dit icoon:

Selecteer de logiestypes waar je graag wilt overnachten en kies voor ‘Terug naar kaart’. Kies nu logies waar je wilt overnachten na elke dagetappe. Je kiest een logies door het icoon van een hotel, b&b, vakantiewoning of camping te selecteren:

Nadat je een logies gekozen hebt, krijg je een slider te zien die meer info biedt over het gekozen logies. Kies voor ‘Voeg toe als stop’. Het is belangrijk dat je chronologisch te werk gaat: kies eerst een logies voor na de dag 1, daarna voor dag 2,…

Optie 2: kies stopplaatsen op de route

Je kunt ook gewoon een punt op je gekozen route aanklikken om aan te geven dat dit het einde van een dagetappe is:

Beide opties combineren is ook mogelijk: kies bv. na dag 1 een logies en na dag 2 een specifiek punt op je route. Zo verdeel je je fietsroute flexibel over het gewenste aantal dagen. Voor elk gekozen logies kun je doorklikken naar Booking.com om direct de beschikbaarheid te checken en eventueel te boeken.

Stap 4: stop je fietsvakantie in je broekzak

Na het plannen van je fietsvakantie, inclusief route en stopplaatsen, selecteer je ‘Klaar’ bovenaan de routeplanner. Wacht even terwijl wij je route opdelen in dagetappes en de routes naar je gekozen logies uitstippelen, zodat je onderweg niet hoeft te zoeken. Zodra dit klaar is, klik je op ‘Bekijk fietsvakantie’ om je geplande reis te bekijken op je fietsvakantiepagina zodat je een handige gids hebt tijdens je avontuur:

Op de fietsvakantiepagina kan je elke dagetappe in detail bekijken

Door voor ‘Deel route’ te kiezen, krijg je een link. Als je deze link meeneemt tijdens je fietsvakantie kan je je fietsvakantiepagina onderweg steeds openen. Je vindt op deze pagina ook een handige routebescrhijving voor elke dagetappe:

Op de fietsvakantiepagina krijg je een gedetailleerde routebeschrijving voor elke dagetappe

Fietsvakantie openen in de Fietsknooppunt app

Je kan je aangemaakte fietsvakanties ook raadplegen in onze Fietsknooppunt app. Onder ‘Mijn routes’ kan je bovenaan op het bagage-icoon klikken om al je geplande fietsvakanties te openen. Zo heb je nog een handigere gids tijdens je avontuur.

Enkel voor Premium-gebruikers?

Alle gebruikers kunnen gratis tot 2 fietsvakanties samenstellen. Wil je onbeperkt fietsvakanties kunnen aanmaken? Dan kan je overwegen om een Premiumabonnnement aan te schaffen zodat je toegang krijgt tot alle mogelijkheden op ons fietsplatform.