Loading...

Brialmontroute (verkorte westelijke lus)

24.4 km • Antwerpen

Icoon officiële route officiële route

7260 0 0/5

24.4 km 0.0 km 0.0 km

route aangeboden door

Badge van officiële route

Icoon startpunt adres startpunt (bij benadering)

Gerard le Grellelaan 1, 2020 Antwerpen

Icoon type bewegwijzering van route bewegwijzering

De route is volledig bewegwijzerd met thematische bordjes (geen knooppunten).

5m 5m 5m 5m
Sfeerbeeld 1 van route Brialmontroute (verkorte westelijke lus) Sfeerbeeld 2 van route Brialmontroute (verkorte westelijke lus)
© Toerisme Provincie Antwerpen

Icoon beschrijving route beschrijving

(Dit is het westelijk traject van de Brialmontroute. Deze brengt je langs Fort 4, Fort 5, Fort 6, Fort 7 en Fort 8)

Na de onafhankelijkheid in 1830 kreeg België een strikte neutraliteit opgelegd. Omdat ons land geen echte natuurlijke verdediging had, koos men voor een Nationaal Reduit. Bij een vijandelijke inval zou het leger zich in Antwerpen terugtrekken en weerstand bieden tot onze bondgenoten te hulp schoten. Dit defensieconcept voorzag in de Grote Omwalling en een reeks forten rond Antwerpen, naar het ontwerp van kapitein Henri Alexis Brialmont. In vijf jaar (1859-1864) bouwden men acht, quasi identieke bakstenen forten tussen Wijnegem en Hoboken. Zowel economisch als militair bleken de forten snel voorbijgestreefd. In 1965 verdween de omwalling bijna helemaal voor de aanleg van de ring rond Antwerpen. De forten zelf bleven - op dat van Wijnegem na - mooi bewaard. Vandaag wandel, fiets of sport je er in een groene omgeving. Er vinden vaak culturele evenementen plaats. De donkere, vochtige ruimtes vormen een populaire overwinteringsplek voor vleermuizen.

Alternatieve versies

43.1 km

Brialmontroute

Bekijk route
Deze route heeft nog geen beoordelingen. Wees de eerste!
Beoordeel route!

Welke POI wil je tonen op de kaart?

Experimenteel fietsnetwerk
Unsigned icon

De route die je hebt gekozen, loopt (deels) langs een experimenteel virtueel fietsnetwerk (de blauw gekleurde knooppunten en trajecten op de kaart).

Je moet ingelogd zijn om hier routes te plannen.

Experimenteel fietsnetwerk
Unsigned icon

De route die je hebt gekozen, loopt (deels) langs een experimenteel virtueel fietsnetwerk (de blauw gekleurde knooppunten en trajecten op de kaart).

Deze trajecten zijn niet gecontroleerd op het terrein. Neem voor je hier gaat fietsen een minuut de tijd om te lezen wat een experimenteel fietsnetwerk is en aan welke regels je je moet houden als je hier gaat fietsen.