Loading...

Enclaveroute

52.9 km • Baarle-Nassau

Icoon officiële route officiële route

9700 0 0/5

52.9 km 0.0 km 0.0 km

route aangeboden door

Badge van officiële route

meer info

Icoon startpunt adres startpunt (bij benadering)

Parallelweg 1, 2387 Baarle-Hertog

Icoon type bewegwijzering van route bewegwijzering

De route is volledig bewegwijzerd met thematische bordjes (geen knooppunten).

5m 5m 5m 5m
Sfeerbeeld 1 van route Enclaveroute Sfeerbeeld 2 van route Enclaveroute Sfeerbeeld 3 van route Enclaveroute Sfeerbeeld 4 van route Enclaveroute
© Toerisme Provincie Antwerpen

Icoon beschrijving route beschrijving

Je fietst vandaag door het merkwaardigste dorp ter wereld: 30 stukjes Belgie en Nederland vormen - in elkaar verweven - het dorp Baarle. Die puzzelstukjes noemen we enclaves. Een enclave is een deel van een land dat volledig omsloten is door het grondgebied van een ander land. Ter hoogte van de Baarlese puzzel bleek het onmogelijk om de grens te bepalen.

Na de Belgische onafhankelijkheid duurde het nog tot 1843 voor de officiele rijksgrens tussen Belgie en Nederland werd vastgelegd. Pas in 1974 werd dit gat in de grens gedicht. Sinds 1995 vormen de grenzen van de 30 enclaves de officiele rijksgrens.

Alternatieve versies

45 km

Enclaveroute (verkorte lus)

Bekijk route
Deze route heeft nog geen beoordelingen. Wees de eerste!
Beoordeel route!

Welke POI wil je tonen op de kaart?

Experimenteel fietsnetwerk
Unsigned icon

De route die je hebt gekozen, loopt (deels) langs een experimenteel virtueel fietsnetwerk (de blauw gekleurde knooppunten en trajecten op de kaart).

Je moet ingelogd zijn om hier routes te plannen.

Experimenteel fietsnetwerk
Unsigned icon

De route die je hebt gekozen, loopt (deels) langs een experimenteel virtueel fietsnetwerk (de blauw gekleurde knooppunten en trajecten op de kaart).

Deze trajecten zijn niet gecontroleerd op het terrein. Neem voor je hier gaat fietsen een minuut de tijd om te lezen wat een experimenteel fietsnetwerk is en aan welke regels je je moet houden als je hier gaat fietsen.